Skip to content

Hestestell og stell for nybegynnere

Er du en nybegynner hesteeier? Å ta vare på en hest kan være skremmende, men med riktig utstyr, kunnskap og jevnlig stell kan du sikre at hesten din er sunn og lykkelig. I denne artikkelen vil du lære grunnleggende om hestepleie og stell, fra hovpleie til påkledning og fôring. La oss begynne!

Nødvendige forsyninger

Å samle nødvendig utstyr for hestepleie og stell er en viktig del av prosessen. Du vil trenge noen grunnleggende verktøy for børsting, kamming og rengjøring. En kroppsbørste, helst med godt grep, er essensiell for å fjerne skitt og rusk fra hestens pels. Man og halebørster vil holde man og hale fri for floker og knuter. Investér i en kvalitets hovrenser, samt en dandybørste for å fjerne gjørme og skitt. Du vil også trenge en svetteskrape for å fjerne overskuddsvann etter å ha badet hesten din. En myk klut eller svamper vil hjelpe deg med å rengjøre de følsomme områdene, som rundt øynene og nesen. Til slutt, sørg for å ha rikelig med sjampo, balsam og fluespray for å holde hesten din frisk og sunn.

Grunnleggende stell

Når du har de nødvendige utstyrene, bør du jevnlig stelle hesten din for å holde den frisk og sunn. Begynn med å børste hesten med en myk børste eller en «curry comb» for å fjerne skitt og rusk. Bruk deretter en stiv børste for å fjerne skitt fra man og hale. Når børstingen er ferdig, bruk en fuktig klut for å tørke av hesten og fjerne svette eller skitt. Til slutt bruker du hovrenser for å fjerne gjørme eller steiner fra hovene. Mens du steller hesten din, se etter tegn på hudirritasjon og rengjør øynene og ørene med en fuktig klut. Regelmessig stell av hesten din er essensielt for dens helse og trivsel.

Hovpleie

Hver måned bør du sjekke hestens hover for skader eller slitasje. Å inspisere hestens hover er en viktig del av hestepass. Dette kan hjelpe deg med å identifisere potensielle problemer og ta forebyggende tiltak. Her er noen tips for å ta vare på hestens hover:

  • Hold hoverne rene og frie for rusk og rask.
  • Klipp hoverne hver sjette til åttende uke.
  • Sjekk for tegn på infeksjon, som varme, hevelse eller unormal utflod.
  • Sørg for at hesten bruker riktig størrelse hestesko.
  • Påfør jevnlig hoverolje for å holde hoverveggen sterk.

Riktig hoverpleie er essensielt for å sikre hestens helse og trivsel. Å ta seg tid til å inspisere og rengjøre hestens hover regelmessig vil bidra til å forebygge problemer og holde hesten trygg.

Innpakking og foring

Nå som du har tatt vare på hestens høver, er det på tide å vurdere dekken og fôring. Dekken er en flott måte å holde hesten varm og tørr i kaldt vær. Det er viktig å velge et dekken som passer hesten din riktig og ikke er for stort eller for lite. Du må måle hesten din og bruke produsentens størrelseskart for å finne riktig størrelse. I tillegg er det viktig å regelmessig sjekke dekkenet for slitasje og reparere eller erstatte det ved behov.

Når det gjelder fôring, er det essensielt å gi hesten din riktig næring. Riktig ernæring er viktig for hestens helse og trivsel. Du må gi høy, kraftfôr og andre tilskudd etter behov, og justere mengden for å møte hestens behov etter hvert som de endrer seg. I tillegg må du følge med på hestens vekt og justere fôringen deretter. Følg alltid instruksjonene på fôrposene eller rådfør deg med veterinæren din for råd.

Helsevedlikehold

Etter å ha tatt vare på hovene til hesten din og sørget for at de er riktig bandasjert og matet, er det på tide å tenke på hestens helsevedlikehold. Regelmessige kontroller hos veterinæren er essensielle for å sikre at hesten din er fri for sykdommer og parasitter. I tillegg er her fem ting du kan gjøre for å hjelpe til med å holde hesten din frisk:

  • Overvåk kostholdet deres og juster det ved behov
  • Sjekk for tegn på smerte, utmattelse eller sykdom
  • Administrer vaksiner og ormekur
  • Gi tilstrekkelig hvile og mosjon
  • Hold omgivelsene deres rene og hygieniske

Ofte stilte spørsmål

Hvor mye fôr skal jeg gi hesten min?

Det avhenger av størrelsen og alderen til hesten din. Generelt bør du gi 1-2% av hestens kroppsvekt i fôr per dag. Sørg for å konsultere en veterinær for å bestemme den beste mengden fôr for hesten din.

Hvor ofte bør jeg stelle hesten min?

Du bør stelle hesten din minst en gang i uken. Regelmessig stell hjelper til med å holde hesten din frisk og fornøyd, og det holder også pelsen deres glansende og fri for skitt og smuss.

Hva er den beste måten å rense hovene til hesten min på?

Rengjør hovene til hesten din regelmessig med en hovkrok. Bruk en børste for å fjerne skitt og steiner, og sjekk for eventuelle gjenstander som sitter fast i hoven. Avslutt med en fuktig klut for å fjerne eventuell gjenværende skitt.

Hvilken type teppe skal jeg bruke?

Det avhenger av klimaet og hestens behov. En lett utendørsdekken er best for milde temperaturer, mens et tyngre dekken er bedre for kaldt vær. Vurder hestens pels og størrelse når du velger et dekken.

Hvilke vanlige helseproblemer bør man være oppmerksom på?

Pass på for overgrodde hover, laminitis, kolikk, ormer og andre parasitter. Sørg for tilstrekkelig ernæring og regelmessige besøk hos veterinæren.

Konklusjon

Å ta vare på en hest er et stort ansvar, men det er også utrolig givende. Med riktig utstyr, litt tålmodighet og en forsiktig tilnærming kan du sørge for at hesten din er frisk og lykkelig. Ikke glem å gi deg selv en klapp på skulderen også – du har tatt de første stegene mot å bli en ansvarlig og kunnskapsrik hesteeier.